Ranczo na Kolonii – Gospodarstwo edukacyjne

Zapraszamy na warsztaty, które są doskonałą okazją do nauki i zabawy na świeżym powietrzu w otoczeniu przyrody i zwierząt gospodarskich.

Warsztaty: Poznajemy zwierzęta w gospodarstwie

Warsztaty trwają 3-4 godziny i są skierowane do grup przedszkolnych i szkolnych liczących od 10 do 30 osób. Zajęcia prowadzi Agnieszka Piętka, rolnik.

Podczas warsztatów uczestnicy poznają różne gatunki zwierząt, zasady ich pielęgnacji oraz bezpiecznego obchodzenia się ze zwierzętami. W programie znajduje się omówienie zasad bezpieczeństwa, prezentacja zwierząt (krowy, kozy, kury), pokaz karmienia i pielęgnacji, możliwość głaskania i karmienia zwierząt, zawody w dojeniu krowy oraz omówienie korzyści z chowu zwierząt.

W zależności od pogody przewidziane są zajęcia ruchowe na powietrzu lub w sali (kolorowanki, gry planszowe, zgadywanki, puzzle).

Dodatkowe atrakcje to możliwość skorzystania z zaplecza kuchennego, zorganizowania ogniska, plac zabaw oraz zwiedzanie przetwórni mleka.

Warsztaty: Tradycyjne przetwórstwo – zamieniamy mleko w ser

Warsztaty są przeznaczone dla grup przedszkolnych, szkolnych, rodzin z dziećmi oraz grup dorosłych liczących od 10 do 30 osób. Zajęcia prowadzi Agnieszka Piętka, rolnik.

Podczas warsztatów uczestnicy zapoznają się z tradycyjną produkcją żywności w gospodarstwie rolnym, poznają pochodzenie żywności – od surowca do produktu – oraz proces przetwórstwa mleka.

Program obejmuje omówienie zasad bezpieczeństwa, poznanie zwierząt w gospodarstwie (krowy, kozy), proces pozyskiwania mleka oraz dojenie sztucznej krowy. Uczestnicy dowiedzą się o przygotowaniu sera podpuszczkowego i wezmą udział w warsztatach jego wykonywania, zwiedzą przetwórnię mleka oraz skosztują sera.

W zależności od pogody przewidziane są zajęcia ruchowe na powietrzu lub korzystanie z placu zabaw.

Jest również możliwość skorzystania z zaplecza kuchennego, zorganizowania ogniska.