EDO SUSHI
Najstarszy sushi bar w Krakowie zaprasza na wspólne odkrywanie magii japońskiej kuchni. Odwiedź miejsce, gdzie smaki i style się łączą, a gotowanie staje się sztuką.
Krakowska dzielnica Kazimierz słynie nie tylko ze swej wielowiekowej historii. To również, obok Rynku i Starego Miasta, swoiste centrum gastronomiczne, pełne setek pubów, kawiarni, klubów oraz restauracji o bardzo zróżnicowanym profilu. Sezon trwa tu 12 miesięcy w roku, zaś niewielkie z reguły knajpki wieczorem wypełniają się tłumem bywalców: studentów, artystów, zakochanych par, amatorów dobrego piwa, ale też i wyrafinowanych smakoszy.
A jednak w tym bogatym pejzażu kulinarnym Kazimierza, a nawet całego Krakowa, brakowało lokalu specjalizującego się w sushi. Joannie Ryciak i Piotrowi Zajączkowskiemu, twórcom i właścicielom EDO SUSHI, nie odpowiadał poziom nielicznych restauracji krakowskich, serwujących ten japoński przysmak Ich fascynacja kuchnią japońską nie ograniczała się jedynie do wizyt w azjatyckich, amerykańskich i zachodnioeuropejskich barach sushi, ale skłoniła ich także do gromadzenia fachowej literatury, uczestniczenia w wielodniowych szkoleniach i warsztatach sushi, aż wreszcie doprowadziła do pomysłu otwarcia własnej restauracji. U jej podstaw legło założenie maksymalnej zgodności stosowanych technik, materiałów, ceramiki, wyglądu i smaku sushi z japońskimi pierwowzorami, tak więc jedynymi polskimi produktami używanymi w EDO SUSHI pozostają: woda, sól i cukier.
Tym, co wyróżnia EDO SUSHI (już dziś nazywane „starym” EDO) i co znalazło uznanie u krytyków kulinarnych i w szerokim gronie stałych bywalców tego najdłużej działającego sushi-baru w Krakowie to stałe, a czasem wręcz konserwatywne trzymanie się tradycyjnych reguł kuchni japońskiej. Przejawia
się to choćby w formie i wielkości serwowanych sushi, w użyciu wyłącznie japońskich produktów najwyższej jakości, czy też w wiernym powielaniu japońskich receptur kulinarnych.
EDO FUSION ASIAN CUISINE
stworzyliśmy z miłości do jedzenia, jego poznawania i kreowania. Początkiem naszej przygody z gastronomią jest sushi, które zafascynowało nas swoim smakiem, formą i różnorodnością.
Zauważyliśmy, że stopniowo i, nie da się ukryć, nieśmiało wprowadzane do menu nowości w duchu fusion zaczęły cieszyć się zainteresowaniem i uznaniem naszych Gości. Konsekwencją tych obserwacji była idea poszerzenia oferty o dania w duchu japońskie, ale zawierające też w sobie wyraźne elementy fusion. Idea ta nabrała realnych kształtów w nowo otwarte restauracji EDO FUSION ASIAN CUISINE. W menu „nowego” EDO znajdą więc Państwo
ciekawe potrawy o niewątpliwie japońskiej proweniencji, wzbogacone jednak smakami i aromatami przywodzącymi na myśl reminiscencje tajskie, meksykańskie, a może i śródziemnomorskie… Mamy nadzieję, że skosztowanie okaże się ze wszech miar ciekawym, niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym.